listopada 03, 2017

Piernik babci i mamy

Piernik Babci i Mamy jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest też zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, jak spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska.
Na Boże Narodzenie Marysia Sitnicka zawsze piecze ten piernik co najmniej tydzień wcześniej i zawinięty w folię spożywczą czeka na parapecie okna na ten magiczny świąteczny czas.
Przepis pochodzi z rodzinnego archiwum Marii Sitnickiej
Zdjęcie: Aleksandra Olczyk

Składniki
  • 1 szklanka miodu
  • 2 szklanki cukru (śmiało można odwrócić proporcje z miodem),
  • 2 lub 3 jajka
  • pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%)
  • łyżka stołowa sody
  • pół szklanki zaparzonej czarnej kawy
  • bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd)
  • przyprawa do piernika
  • około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby w cieście, łyżka utrzymywała się przez chwilkę w pozycji pionowej)
Przygotowanie
Dwie szklanki cukru i szklankę miodu roztopić na zloty kolor (to prawdziwe wyzwanie i wyżyny sztuki kulinarnej, bo ta mikstura wrząc pieni się i trudno dojrzeć co jest na dnie. Piana jest zawsze jaśniejsza, więc co jakiś czas zsuwamy z ognia garnek i próbujemy rozgarnąć pianę).
Kiedy miód i cukier się rozpuszczą zalać je zaparzoną kawą i zagotować (trzeba bardzo ostrożnie to robić, ponieważ po wlaniu kawy z fusami, następuje ostra erupcja mikstury).
Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać pozostałe składniki (śmietana, mąka, jajka, soda, bakalie) i dokładnie wymieszać
Wylać na blachę, piec w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę, sprawdzać patyczkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Senior i Pasja , Blogger